We are the champions

Jeg har gjort et ærlig forsøk. Jeg lover. Nok en gang. Og nå får jeg svi. Etterpåklok sitter jeg her med en migrene som er i ferd med å presse kraniet ned i korsryggen. Burde helst lagt meg på et mørkt rom med ørepropper og håpe det går over før barn skal hentes på skolen. Hjernebarken har slått krøll på seg og det er prisen jeg må betale for å være så dum og innbille meg at det skulle bli annerledes denne gangen.

For det er ikke første gang jeg prøver å forstå. Langt i fra. Det begynner å bli ganske mange ganger faktisk at jeg med mot i bryst og sammenbitte tenner tenker at nå, nå altså, skal jeg kunne finne ut hvordan ting henger sammen. Men akk og ve, såpass mye omsorg har jeg for meg selv at hver runde blir avsluttet før en har blitt noe særlig klokere. Så derfor.  Innbilte jeg meg virkelig denne gangen at jeg skulle kunne forklare leserne av bloggen min enkelt og greit hva politikerne driver med her i mitt nye land? Innbilte jeg meg virkelig at jeg, ved hjelp at et par timers nettsurf, skulle klare å sette meg såpass inni situasjonen at jeg skulle kunne formidle med enkle ord og vendinger organisering av styre og stell? Ett av verdens mest kompliserte systemer? For ikke å glemme den famøse BHV. Som ikke har noe med brystholderens viderverdigheter å gjøre, men nok kan sies å være kjernens springende punkt i den politiske krisen og hovedårsaken til migrenen som nå har funnet ut at den skal spre seg til lilletåa.

Ja vet du. I et kort stakket sekund trodde jeg jommen at det skulle jeg klare. Utstyrt med en bedre kopp te, en god porsjon optimisme og fersk ”éclair au chocolat” satt jeg med ned foran PC-en med dødsforakt og skulle knekke BHV koden. Hah! Denne gangen skulle jeg ikke gi opp. I et kort stakket sekund innbilte jeg meg fullt og helt at jeg skulle sette meg inn i det som skjer med lett sinn og smil om munn. For deretter å formidle alt dette sammensuriet selv drevne BBC journalister har gitt opp å nøste opp i.

Jeg har forsøkt å unngå dette blogginnlegget i det lengste. Håpet at situasjonen skulle ordne seg slik at jeg skulle slippe å si noesomhelst om det som foregår. Stikke hodet i sanden og late som vi har politikere som jobber med saker som gagner oss menn og kvinner i gata. Men de gjør ikke det. Det var valg i juni i fjor og fortsatt er ingen regjering på plass. Så tenkte jeg at dersom jeg skal kunne fortsette å blogge fra dette bittelille landet med verdigheten sånn noenlunde i behold, må noe skrives. Spesielt nå som vi får så mye oppmerksomhet for alle de kreative aksjonene folket foretar seg for å få slutt på tullet.

Først hadde jeg tenkt å si noe om at jeg er dypt takknemlig over at jeg ikke er politiker i dette landet. Selv om det kan se morsomt ut:

Det var det sikkert i begynnelsen. For lenge siden. Den gang Joëlle Milquet (bildet over og under) for eksempel begynte sin politiske karriere for ti – femten år siden. Nå ser det forøvrig ikke så morsomt ut lenger:

Altså. I juni i fjor gikk belgierne til valgurnene nok en gang.  Yves Leterme, eller Yves Camille Désiré Leterme som jeg til min store forlystelse fant ut gjennom Wikipedia er hans fulle navn, ville ikke være statsminister lenger. Det var nok ikke første gang. Husker ikke om det er tredje eller fjerde. La oss håpe det blir den siste. La oss håpe han trekker seg tilbake til sine indre gemakker hvor han slipper å forholde seg til mennesker. For de gangene jeg ser han gjør det på TV, forholder seg til mennesker altså, er han bare sur og gretten. På dette klippet fra BBCs Hard Talk virker han riktig så hyggelig, men det er nok bare fordi han er på internasjonal TV. Dersom du holder ut å se den fem minutter lange snutten, får du likevel med deg litt av hans usjarmerende vesen da journalisten kommer med ubehagelige spørsmål vedrørende uttalelsene om at de fransktalende umulig kunne være smarte nok til å lære nederlansk som er ett av de tre offisielle språkene. Språk er kilden til all frustrasjon i dette landet. Men jeg tenker han tar feil når han lurer på om disse fransktalende menneskene jeg befinner meg midt iblant er for dumme til å lære morsmålet hans. De er bare late. Og har en bemerkelsesverdig evne til å unngå og lære fremmedspråk.

Etter min mening kan vi skylde på EU for det politiske kaoset vi befinner oss i. De tok fra oss en av de få som virket kapabel til å ordne opp. Herman Van Rompuy erstattet Leterme forrige gang han leverte inn sin avskjedssøknad. Men så ble han bedt om å være president for det Europeiske Råd. Og der mistet vi en intelligent og ydmyk politiker som i tillegg til alt annet godt har egen blogg hvor han blant annet skriver egenprodusert Haiku. Dermed kom en skikkelig uvillig Leterme på banen atter engang. For så å si opp jobben ikke lenge etterpå. Og nå er vi altså verdensmestere i å mangle regjering. Vi har slått land som vi nok gjerne skulle foretrukket å ikke sammenlikne oss med.

Dette er alt jeg har å si om denne saken. Beklager dersom du hadde håpet å få klargjort et par saker og ting. Men jeg må bare pleie migrenen og tenker at det blir lenge til neste gang jeg skal prøve å forstå noesomhelst.

Reklamer

21 kommentarer om “We are the champions

 1. Belgisk politikk er virkelig helt utrolig merkelig! En gang i et kurs i sammenlignende politikk laerte jeg ganske mye om Belgia og systemet der, men jeg har glemt det meste – sikkert fordi det var saa innmari komplisert! Haaper dere snart faar en ordnings paa dette… (Selv om jeg som Latin-Amerika-entusiast jo synes at det er hyggelig med en bananrepublikk i Europa ogsaa!)

  Liker

  1. Haha! Bananrepublikk er jo akkurat det det er!

   Når det gjelder den måten dette landet er organisert, satset jeg på at barna mine kan forklare meg det etterhvert som de lærer på skolen. Det må jo finnes en pedagogisk måte å presentere dette på i skolen, tenker jeg optimistisk 😉

   Liker

   1. Nei, nei, Belgia er jo slett ikke noen bananrepublikk! Du får sniklese i barnas skolebøker når den tid kommer, men fram til da kan du prøve å lese deg opp på landets historie (Wikipedia funker sikkert greit). Da vil du skjønne mer av bakgrunnen for konflikten mellom den (tradisjonelt) råvareproduserende (og fransktalende) sørlige delen og den (nederlandskspråklige) nordlige delen som preges av håndverk og kunnskapsproduksjon (før var det tekstil, nå er det teknologi). Før kom pengene fra sør (gruvedrift), nå kommer pengene fra nord. Før var det fransk som var elitespråket, nå er det nødvendig for eliten å være tospråklig (og i lys av den dårlige nederlandskundervisningen i sør er jo det betenkelig). Ta med fenomenet «belgisk kompromiss» (altså det mange foreldre også holder seg til, nemlig at hvis ingen kan få sitt ønske oppfylt 100 %, er den beste løsningen at begge/alle blir misfornøyde) og en flere tiår lang tradisjon for å stikke kjepper i hverandres hjul. Og glem ikke de symbolske/økonomiske/kulturelle sidene ved Bruxelle/Brussel/Brüssel og omkringliggende områder. Eller at de nederlandskspråklige belgierne føler seg dolket i ryggen av naboen i nord, Nederland, når det gjelder kultur og språk.

    Puh, jeg kunne fortsatt spaltemetervis. Beklager, altså, jeg synes bloggen er super og du kunnskapsrik og innsiktsfull. Men at Belgia skulle være en bananrepublikk, det fikk fart på blodtrykket her 😉

    Liker

   2. Beklager at jeg svarer sent på kommentaren din, men jeg hadde begynt på et lengre svar og så forsvant det for meg… Og det tok litt tid før jeg kom meg igang etter det!

    Tusen takk for lang og innholdsrik kommentar. Det var selvfølgelig ikke meningen å gi noen høyt blodtrykk av å lese bloggen min 😉 Men når det er sagt, er jeg jo glad for at det inspirerte til en sånn fin kommentar!

    Når det gjelder belgisk historie, er det ikke den biten jeg strever med. Svigerfar jobbet 14-timers økter i gruvene i sin tid den gang de var kilde til rikdommen her i Vallonia. Da de stengte, var festen over og man skulle vel helst sett at immigrantene som hadde gjort grovarbeidet i mange år, reiste hjem dit de kom fra ettersom de visstnok ble mer kilde til utgifter. At før kom pengene fra sør og nå kommer pengene fra nord, er nok en påstand du vil finne like mange meninger om som det er mennesker som bor i dette landet. Og like mange regnestykker. Mange mener Flanderen er svært langt fra å noensinne komme i nærheten av det Vallonia har bidratt økonomisk til den nordlige delen av landet, og at det er på tide at de og betaler. Det er heldigvis mange utviklingsprosjekter i gang nede i sør nå. Med andre runde av Marshall-investeringer, skjer det ting som burde vært igangsatt for 15-20 år siden.

    Når det gjelder språk, er jo det et tema jeg godt kunne uttale meg spaltevis om! Jeg blir helt matt av den språkarrogansen den fransktalende delen av befolkningen viser. De er opprørte over at den tospråklige skiltningen ved kysten nå er tatt bort, mens selv har de aldri hatt noe skilt-informasjon på nederlandsk til de flamske turistene som tar turen til Ardennene… Den gang Vallonia var «storhetsmakt» og hold herskap i nord med de flamske tjenere, ble jo sistnevnte også nektet å snakke sitt eget språk! Sikkert ikke lite bitterhet som festet seg i slekters gang…

    Men det blir egentlig feil å skjære alle over en kam her og mene at de er for late/dumme til å lære nederlandsk. De begynner gjerne ikke å lære nederlandsk før de kommer til ungdomsskolen og da får de gjerne velge mellom engelsk og nederlandsk (fortsatt gammel språkarroganse som henger igjen, mon tro? Jeg tenker ja). Det sier seg selv at det er for sent å lære seg et nytt språk som er såpass viktig. Undervisningsmetodene i seg selv er heller ikke geniale, det har jeg selv erfart… Jeg kan godt forstå de som velger engelsk ettersom det gir større muligheter internasjonalt. Nederlandsk blir litt som det norske språk, det er lite og man er avhengig av å lære seg minst ett til for å komme seg noen vei her i verden. Den samme motivasjonen har ikke de fransktalende, ergo de «dubber» alt som lukter fremmedspråk både på film og TV og skyr alt annet enn fransk som pesten med mindre de en dag blir helt nødt. Det skjer en utvikling på den fronten, for eksempel såkalte «immersion» skoler hvor de begynner med nederlandsk helt ned i førskolen fra de er tre år. Men det lille som er lovpålagt, er langt fra godt nok. Den tysktalende delen av befolkningen hører man lite fra.

    Min frustrasjon, er når det kommer til landets politiske styre og administrative inndeling. Det er inndelt i både regioner og samfunn. Uvanlig inndeling kaller Wikipedia det. «Disse administrative strukturene har egne politiske institusjoner og et utstrakt indre selvstyre og overlapper også til en viss grad geografisk.» (http://no.wikipedia.org/wiki/Belgia) En av de mest innfløkte strukturene i verden, leste jeg et annet sted en gang. Brussel er ikke bare Belgias hovedstad, for eksempel, men også hovedstaden til Flanderen. Mens Namur er Vallonias hovedstad. I Brussel er omlag åtti prosent fransktalende. Og så har du Brussel-Halle-Vilvoorde som jo er hovedkilden til den politiske striden vi har her i landet i dag. http://no.wikipedia.org/wiki/Brussel-Halle-Vilvoorde. Nok en kilde til frustrasjon og en konflikt selv innbarkede BBC journalister strever med å forklare ordentlig.

    Blir det til slutt deling av landet? De flamske nasjonalistene får større og større oppslutning. Jeg ble spurt for ikke så lenge siden hva jeg kom til å gjøre dersom det ble tilfellet: Bli i Vallonia eller flytte til Flanderen? Reise tilbake dit jeg kommer fra, svarte jeg da 😉

    Liker

   3. Et uuttømmelig tema, dette! Det var ikke meningen å høre deg i belgisk historie, altså. Men det er interessant å se litt nærmere på hvorfor grensene går der de går, og personlig tror jeg at en deling av Belgia sitter særdeles langt inne – for begge parter. Sånn egentlig. Men det berømte utsagnet «Sire, det finnes ingen belgiere» spøker i kulissene, selvfølgelig.

    Kanskje er en deling av landet mindre nødvendig hvis det overnasjonale nivået blir sterkere? Så er det EU og regioner, og Belgia kan fortsatt ha kongehus og fotballag og nasjonalsang (som mange ikke kan, men likevel). Ikke vet jeg!

    Liker

   4. Sterkere overnasjonalt nivå er nok ikke dumt. Eller slutt på koalisjonsregjeringer for eksempel. De er jo opptil tre-fire partier som sitter i regjering, og i tillegg til utfordringer ifht Flanderen / Vallonia, skal de forholde seg til ulike partipolitiske utgangspunkt. Det er jo nok for enhver oppegående person til å holde seg langt unna politikk!

    Men du har nok rett i at det er et uttømmelig tema, som du så av svaret mitt klarte jeg ikke stopp når jeg først var i gang. Og jeg er ikke engang innfødt 😀

    Og deling nei, det kan jeg ikke helt se for meg jeg heller. Det blir to veldig bittesmå land i tilfellet…

    Liker

 2. And back to your regular programming: Har du leste denne kronikken fra i fjor sommer: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3691016.ece

  Veldig interessant, skrevet av en tysker som bor i Norge og etter hva jeg kan skjonne skriver perfekt norsk, men sier hun fortsatt sliter med alle de mange forskjellige maatene aa snakke paa i Norge. Ganske morsom!

  Selv om jeg er litt uenig i det hun sier her: «Forteller jeg om dette til norske venner, får jeg høre at aksenten er sjarmerende og at de bittesmå feilene og språklige usikkerhetene er søte. Men jeg vil ikke bare være søt og sjarmerende. Jeg vil være likestilt. Språklig likestilt.» Akkurat det er faktisk veldig vanskelig i det fleste land, som du har vist i bloggen din! Jeg snakker engelsk uten noen typisk norsk aksent, men ca. 40% av de jeg moter spor etterhvert hvor jeg kommer fra. I dag spurte en nabo om jeg var australier! Og mange kaller aksenten min sot, uten at jeg kan gjore noe med det…

  Liker

  1. Dette var kjempeinteressant lesning, tusen takk for tips! Hun setter ord på flere ting jeg nok føler på men ikke helt har greid å formulere. Dette å «miste» språkevnen i voksen alder, er jo akkurat det som er den store utfordringen. Jeg tror det meste av det hun beskriver er universelt og gjelder for de fleste voksne som skal tilegne seg språk og språkkoder i hvilket som helst utland. Dialekter finnes det for eksempel mye av her også, og jeg har ennå ikke kommet dithen i min språkutvikling at jeg reflekterer over om jeg skal snakke den ene eller den andre. Dithen tviler jeg faktisk på at jeg noensinne kommer, og har vel kanskje i større grad akseptert at jeg aldri kommer til å bli språklig likestilt. Noe jeg tror skrivingen av denne bloggen har fått meg til både å forstå og akseptere. At jeg i mange sammenhenger kommer til å være en språklig kuriositet (og heller søt en stygg hehe) er det nok best å finne seg i først som sist, selv om det innebærer å svelge en av de større kamelene…

   Når det er sagt, så synes jeg og at australsk aksent på engelsken er veldig søtt!

   Hm, kjenner en liten bloggpost spire etter å ha lest denne artikkelen, så følg med!

   Liker

   1. Absolutt, heller sot enn stygg! 🙂 Haaper det kommer en bloggpost om dette etterhvert. Eller kanskje vi begge kan skrive om det, jeg som en slags gjesteblogger?

    Liker

   2. Ja! Har du lyst til det? Da er du hjertelig velkommen 😀 Jeg har ingen erfaring med gjestebloggere, men har jo fått med meg andre som har slike innimellom.

    Gleder meg til å høre fra deg!

    Liker

 3. Supert, sender deg en epost! (Og hvis du vil maa du bare ta bort eposten herfra, kan lett bli mye spam av aa ha den aapent ute…)

  Liker

 4. Ja, jeg ble ikke akkurat noe klokere på tegneserielandet ditt etter denne bloggposten. Det har du rett i. Men det er en trøst i at ingen andre har noen oversikt heller 😉

  Liker

 5. og vi som krangler om nynorsken her hjemme sier jeg bare…………
  men dette blogginnlegget dit var ganske oppklarende for min del, jeg har hele tiden trodd du bodde i Frankrike!

  Liker

  1. Hehe, der sier du noe. Nynorsk debatten blir bare barnematen…

   Joda, jeg er er i Belgia, men i den fransktalende delen 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s