Slik stopper du fordommer

Eller slik stopper du sladder, rykter og baksnakking som det het i den e-posten jeg mottok. Trippel filter test fungerer kanskje mot fordommer også?

I antikkens Hellas var Sokrates kjent for å sette kunnskap høyt. En dag traff en bekjent den store filosofen og sa: ”Vet du hva jeg nettopp hørte om din venn?»

«Vent litt,» svarte Sokrates. «Før du forteller meg noe, ønsker jeg at du lar det passere gjennom en liten test. Den kalles trippel filter test.»

«Trippel filter?»

«Det stemmer,» fortsatte Sokrates. «Før du forteller meg noe om min venn, kan det være en god idé å ta et øyeblikk og filtrere det du skal si. Det er derfor jeg kaller det trippel filter test. Det første filteret er sannhet. Har du forsikret deg om at det du skal fortelle meg er sant? »

«Nei,» sa mannen, «faktisk har jeg bare hørt om det.»

«Greit,» sa Sokrates. «Så du vet egentlig ikke om det er sant eller ikke. La oss nå prøve det andre filteret, filteret om godhet. Er det du er i ferd med å fortelle meg om min venn noe bra? »

«Nei, tvert imot …»

«Så,» fortsatte Sokrates, » du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant. Du kan fremdeles bestå prøven, fordi det er ett filter igjen: filteret om nytten. Er det du vil fortelle meg om min venn til noen nytte for meg? »

«Nei egentlig ikke …»

«Vel,» konkluderte Sokrates, «hvis det du vil fortelle meg hverken er sant eller godt eller enda til nyttig, hvorfor fortelle meg det i det hele tatt?»

Siste del av historien: Mannen bøyde sitt hode i skam og forlot Sokrates.

 

17 kommentarer om “Slik stopper du fordommer

  1. Ja, jeg har også sett den før, på fb tror jeg det var. Når den dumpet inn i postkassen, så tenkte jeg det kunne være greit å spre den litt. Og ikke minst minne meg selv på akkurat dette, for det er jo lettest å fortelle alle andre hva dem skal gjøre hehe… 😉

   Liker

  1. Og den gjelder selvsagt ikke oss to, vi snakker bare stygt om mennene våre og alt er dessverre helt sant… 😉

   Liker

  1. Skal være enig i at det kan være godt å blåse ut bak ryggen på noen innimellom, så jeg tror vel helst på den gylne middelvei 😉

   Liker

 1. 🙂 Min bestemor lærte meg at det jeg eventuelt skal si OM noen i deres fravær, må jeg også kunne si til dem i deres nærvær. Hvorvidt hun hadde lest Sokrates vet jeg ikke. Men jeg likte denne innfallsvinkelen også – og den var faktisk ny for meg!

  Liker

  1. Bestemoren din høres ut som en klok dame, og det kan jo godt være det kommer fra Sokrates 🙂

   Liker

 2. Har ikkje sett denne før eg heller, men var veldig god! Om ingen lyttar, blir det heller ikkje noko vits i å vidarebringa vonde påstandar om andre. Takk:)

  Liker

  1. Helt enig, Røsslyng! Kjekt med litt filosofiske betraktninger innimellom på dagliglivets små og store utfordringer 🙂

   Liker

  1. Ja, ikke sant? Jeg synes den summerer fint opp noe vi egentlig vet men som det er vanskelig å følge i praksis!

   Liker

 3. Den har jeg også posta en gang, fant den på facebook og den er bare så bra, og får oss til å tenke litt. Viktig påminnelse!

  Liker

  1. Oi! Tusen takk for det! Jeg ser det er en stund siden, men jeg har vært uten PC-lader da den gikk i stykker og nå har jeg endelig fått ladet maskina 😀 Veldig glad for anbefaling altså 🙂

   Liker

 4. Tilbaketråkk: Fordommer « Colere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s