Fredløs. Dette er en inderlig bokanbefaling.

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Eller hvor jeg skal slutte for den saks skyld. Denne bloggposten skal nemlig handle om en bok jeg skulle ønske alle kunne lese. Og jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne fordi det er så mye jeg vil si. Så mye jeg håper å uttrykke på en skikkelig måte slik at du skal få lyst til å springe til nærmeste bokhandel og rive til deg et eksemplar som du kaster deg over straks du er hjemme i godstolen. Gjerne med en god kopp te.

Jeg er så redd for at du allerede har forlatt denne bloggposten, at jeg ikke klarer å holde på oppmerksomheten til jeg har fått sagt det jeg så gjerne skulle sagt. Dessuten frykter jeg at du etter å ha skummet gjennom hele teksten, surfer videre på internettet med en slags intensjon om å lese den uten å notere det ned med store, røde bokstaver slik at det glemmes straks neste nyhet fenger oppmerksomheten din.

Jeg har ikke for vane å anmelde bøker. Men etter siste visitt til gamlelandet dro jeg hjem med kofferten full av slike som skulle bidra til å nyansere verdensbildet enda litt til. Dersom du har fulgt denne bloggen en stund, vet du at jeg er en stor tilhenger av nyansene. Og at jeg misliker en verden som bare er svart og hvit. Maria Amelie sin beretning om et liv på flukt var én av dem. Den har jeg anbefalt her. Elin Brodin sin ”Fredløs” som handler om de nye folkevandringene og fremmedfrykten, ønsker jeg å anbefale nå.

”… Det viktigste av alt er og blir å unngå fordummende, forrående generalisering. Enkelte mennesker er selvsagt brutale, feige, uærlige, fanatiske, avstumpede eller til og med onde – men dette er aldri fordi de er menn, kvinner, muslimer, kristne, norske, pakistanske, lyse, mørke, rike, fattige, innfødte eller migranter (s. 104).”

Skriver hun. Jeg har lest den sakte. Lagt den fra meg mange ganger for å utsette den uunngåelige slutten. Den inneholder de sårt tiltrengte nyansene som jeg så ofte savner i den norske innvandringsdebatten. Det er forfriskende å lese om dette temaet uten å bli bombardert av fremmedfrykt og de mest pessimistiske dommedagsprofetier.

”Polarisering øker avstanden mellom folk og vanskeliggjør innsikt. Å lete etter ting vi kan gjenkjenne hos hverandre, gir motsatt effekt (s. 180).”

For innvandrere kommer i alle former og farger. De er også mennesker. Og de er akkurat like unike som du og jeg og ellers folk flest. De har alle sine egne historier, og dersom vi satt oss ned og lyttet til dem ville vi forstå at det ikke nødvendigvis dreier seg om ”dem” og ”oss” men at vi til tross for ulik opprinnelse har mye mer til felles enn vi i vår tid blir oppfordret til å tro. Leser du kun de største avisene, skal det mye til at du får innblikk i disse nyansene. Det er ikke fargene som selger. Det er det svarte og hvite.

”Fredløs er ikke en dokumentarbok med statistikk og bevisføring i sentrum, men en filosoferende, diskuterende tekst med hovedvekt på refleksjon rundt situasjonen vi befinner oss i, begrepene vi bruker og strømningene som påvirker oss i samfunnet. Tidvis benytter jeg et ganske sterkt språk, med en vekselvis appellerende og provoserende tone, for å vekke følelser og stimulere til videre debatt. Jeg legger ikke skjul på at mitt utgangspunkt er å ta et oppgjør med fordommer og fremmedfiendtlighet, og slik sett har boken helt klart tendens. Det jeg ønsker å belyse, er først og fremst en mentalitet og en generell samfunnsutvikling (s. 7 – 8).”

Skriver Brodin i forordet.  Men jeg lurer på hvorfor denne boken får så lite oppmerksomhet? Bortsett fra lenker til diverse nettbokhandlere, finner jeg kun én anmeldelse på nett skrevet av Shabana Rehman Gaarder i Aftenposten. De fleste aviser med lite respekt for seg selv bruker uhorvelige mengder trykksverte på alle problemene som knyttes opp mot innvandring, men virker ikke like interessert i historiene som nyanserer. Blir «Fredløs» sett på som idealistisk svadapjatt som ingen tilregnelige mennesker med forståelse for livets harde realiteter og tilværelsens uunngåelige vanskeligheter burde være interessert i? Er dette en bok kun for tullinger som er så til de grader blåøyde at de tror på noe så absurd som fredelige sameksistens mellom mennesker fra ulike kulturer? Er det kanskje bare lesning for naive sjeler som synes det er interessant å sette dagens migrantsituasjon i et historisk perspektiv hvor det er dags for at stormaktene betaler tilbake en bitteliten del av det de har plyndret rundt om i den ganske verden?

Jeg vet ikke. Jeg vet bare at jeg synes du skal lese den. Anbefal den videre. Og kom gjerne tilbake hit og fortell meg hva du synes.  I mellomtiden skal jeg lese den enda en gang, samt de bøkene Brodin benytter anledningen til å anbefale og mener kan være ”gode instrumenter for å øke forståelsen for tiden vi lever i, og til å mestre utviklingen bedre.”

9 kommentarer om “Fredløs. Dette er en inderlig bokanbefaling.

 1. Men det funket, Hege. Du klarte å holde på oppmerksomheten min. Fra begynnelsen til slutten. Nå skal det sies at jeg liker Elin Brodin i utgangspunktet. Det begynte med Kjære Timo på ungdomsskolen…

  Tusen takk for interessant anmeldelse. Mmm, så interessant at jeg faktisk tror at jeg bare må bestille den sporenstreks, jassåmennsann!

  Liker

  1. Supert, Silje! Jeg må innrømme at jeg ikke har hatt mye kjennskap til Brodin fra før, men nå tenker jeg at jeg skal lese mer av henne ihvertfall. Vil gjerne høre hva du synes om den når du har lest ferdig 😀

   Liker

 2. Du holdt på min oppmerksomhet 🙂
  Jeg har bestilt den på biblioteket nå – ja,jeg låner og leier, for jeg skal ut på laaang reise. Og med reisen håper jeg å ta tak i nettopp det du skrev selv her:
  «Det er ikke fargene som selger. Det er det svarte og hvite.»
  Jeg vil bombardere folk med farger. Jeg kan ikke leve med at verden skal være sort/hvit.
  Gleder meg til å lese boken.

  Og – takk for at du delte 🙂

  Liker

  1. Oi, så flott! Bombarder folket med farger, for svart/hvitt er så altfor trist 😀 😀 😀 Jeg hører gjerne hva du synes om den dersom du har tid når du har lest ferdig…

   God tur på laaaang reise forresten!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s