De l’eau. Annerledesheter #2

Altså vann.  Det smaker rart her. Og er noe av det første tantebarnet konstaterer er annerledes fra hjemlandet. Etter tannmusa.

Vannet smaker ikke bare rart, det er ikke godt. Til tross for småavansert Britta vannfiltersystem. Og det i springen er rett og slett ”blæh”. Dette vet jeg jo alt om og holder med henne i det. Jeg har til og med allerede lagt ut om problematikken i det vide og det brede i en tidligere bloggpost. Her.

Vi har riktignok mye vann å ta av, for det skorter ikke på nedbør. Men det hentes ikke fra innsjøer og fossefall. Det hentes under jorda, og smaker ikke godt. I tillegg er det hardt. Fullt av kalk som setter merker overalt og etter hvert gjør klesvasken sliten og grå. For ikke å glemme lag på lag med kalkrester i vannkokeren eller kaffemaskinen. Oppvaskmaskinen er et eget kapittel. Den tetter seg igjen etter eget forgodtbefinnende på grunn av denne materien, og krever jevnlig saltbehandling og renseprodukter. Neste kapittel for seg er hår. Det er vannet sin skyld at jeg ikke har mykt og glansfylt hår. Det er ikke fordi jeg ikke fortjener det.

Bare ikke glem det dere der borte i gamlelandet, hvor heldige dere er som har mykt vann. Det kommer ikke tantebarnet til å gjøre. Hun kommer til å sette om mulig enda større pris på vanntilførselen enn hun allerede gjør. Mykt vann smaker godt. Det gir lekkert hår. Det holder maskineriene rene og flekkfrie. Hvite klær blir ikke grå. Ikke like fort i hvert fall. Og flaskevann burde vært forbudt.

Noe jeg forresten påpekte på Gardermoen flyplass for ganske mange år siden. De nektet meg vann fra springen til det smakløse lunsjmåltidet jeg hadde betalt en liten formue for. Det måtte kjøpes overpriset flaskevann dersom man ville fylle væskebehovet med vann. Jeg nektet og viftet så lenge og indignert med pekefingeren mens jeg holdt en lengre tale om hvor bedre alt var før i tiden den gang vann ennå ikke var en forretningsidé, at jeg fikk viljen min i et skittent glass fullt av fingermerker.

Jeg innbiller meg at drikkevannet hos der borte er noe av det beste i verden. Uten at jeg har noe belegg for å si akkurat det. Men så bestemte jeg meg for å finne det ut, og fant denne etter et enkelt søk på nett. Norge hadde verdens sjette beste vann i 1995. Av 122 land. Og hvem andre på sisteplass:

”VERST I BELGIA –
Skulle du slumpe til å dra til Belgia, bør du holde deg langt unna springen. Belgia, som har vært involvert i en rekke matvareskandaler de senere årene, havner nemlig på sisteplass på OECDs liste, etter land som Marokko, India, Jordan, Sudan og mange andre afrikanske og asiatiske land. Årsaken til at Belgia kommer så dårlig ut, er lite grunnvann og lav kvalitet på det grunnvannet som finnes, i tillegg til mye forurensning fra industrien, ifølge Newsfox som omtaler studien.”

Jeg tør ikke finne ut om det finnes noen ferskere tall på dette for mitt nye lands vedkommende. Jeg bare går ut fra at dette er fikset siden den gang. De har tross alt hatt over femten år på seg, og det er bare syv år siden jeg slumpet til å befinne meg her. Så nå går sikkert alt så meget bedre.

De som slumper til å vandre inn i gamlelandet derimot, kan uansett være sikre på én ting uavhengig av hvordan de blir behandlet av sine nye landsmenn eller hva de skal få skylden for av diverse elendigheter eller hvilke båser de skal plasseres i. Det er friskt vann i springen. Noe av det beste i verden. Og det er helt sikkert bedre enn ingenting.

Reklamer

6 kommentarer om “De l’eau. Annerledesheter #2

 1. True word!

  Jeg har truffet utlendinger i Femundsmarka som etter 10 dager underveis kom inn til et hus og lurte på om de kunne få fylle flaskene sine?! Needless to say at vertsfolket humret godt 😉 Samme på Saltfjellet i fjor sommer, jeg var mildt latterfull da jeg pekte på elver og vann utenfor hytta og overalt.

  Men da jeg bodde i Tyskland som 19åring falt halvparten av håret mitt av (og kom aldri tilbake!). Jeg trodde jeg hadde kreft helt til noen sa «Jammen, vannet her…» Godt du i det minste VET at det finnes bedre et annet sted, selv om du ikke alltid har tilgang til det 😉

  Liker

  1. Ja, det var jo en aldri så liten trøst! Dessuten drar jeg til Norge om få dager og skal dermed få drikke vann fra springen hver dag i en hel måned 😀 😀 😀

   Liker

 2. I London var også vannet forferdelig – brukte Brita filter muggen vår hele tiden. Venner på besøk her forstår ikke at vi kan drikke vannet rett fra springen – brita muggen kastet vi da vi flyttet hjem igjen 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s