Det er språket som knytter oss sammen

«Språket er en merkelig innretning. Det eies av alle som behersker det, det er ingen som kan kreve opphavsrett på det. Språket er en maskinvare som installeres gratis og automatisk av dine nærmeste omgivelser i de første årene av livet, det krever liten eller ingen brukerstøtte, og det er bare ytterst sjelden at det oppstår tekniske problemer. Det oppdateres dessuten automatisk hvis du har den minste kontakt med språksamfunnet og den tiden du lever i; for den som vil ha installert helt siste versjon, er det bare å holde øyne og ører åpne.

Språket er også den beste bot for menneskets grunnleggende ensomhet. Det er fordi det er språket som knytter oss sammen. Og fordi språket rommer våre felles erfaringer fra uminnelige tider, tilbyr det oss også et perspektiv på hvem vi er, på hva vår egen tid er, til forskjell fra andre mennesker, andre tider. Språket knytter oss til fortiden og det vi kommer fra, både vår personlige fortid og vår felles fortid som mennesker.

Med språket kan vi skape hva som helst ute i den ytre verden: Det kan brukes til å tenke og resonnere med, til å huske tilbake, risse opp kart for fremtiden, utvikle et fag, bedrive forskning, dikte eventyr, skrive romaner, dikt, filmmanus, taler, kjærlighetsbrev, testamente, julekort, beskjeder på mobiltelefonen, leserinnlegg i lokalavisen, limericks til sommerfesten, tøysevers for barnebarna, en sang til skoleavslutningen, et politisk manifest som kan forandre verden, en doktoravhandling som kan forandre vitenskapen.»

(Fra «Skriveboka», Merete Morken Andersen, Aschehoug 2008.)

Språk, språk, språk. Det er dét det koker ned til. Når du mister språket ditt, kan du ikke skape hva som helst i den ytre verden. Og mangelen blir den vesentligste kilden til ensomhet.

Fordi det er språket som knytter oss sammen.

4 kommentarer om “Det er språket som knytter oss sammen

  1. Flott! Enig i alt unntatt «krever liten eller ingen brukerstøtte». Begrunnelse: Jeg ser for meg en brukerstøttehenvendelse av typen «Språket mitt virker ikke, hva skal jeg gjøre nå?» og påfølgende hjelp til å justere ordvalg, stemmeleie, installere et oppgradert lytteprogram osv… Språket er en fantastisk innretning som forenkler hverdagen, men også en kunstart det kan ta et helt liv å beherske…

    Liker

    1. Enig med deg når det gjelder brukerstøtte. Men det kommer kanskje litt an på hva man bruker språket til. Sånn i hverdagen går vel ting sånn relativt greit av seg selv. I mitt tilfelle derimot, er det evig brukerstøtte som må til hehe 😀

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s