Samme statistikk med to forskjellige vinklinger

Foto: Statistisk sentralbyrå
Foto: Statistisk sentralbyrå

Sympatibølgen mot innvandrne etter 22. juli er over, skrives det på nrk.no i dag. Under overskriften «Ikke like positive til innvandrere nå som i ukene etter 22. juli» kan vi lese følgende:

«Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført den årlige undersøkelsen om befolkningens holdning til innvandring og innvandrere 2. juli til 11. august. Statistikken viser at holdningen til innvandrere ikke er like positiv som den var like etter terroren 22. juli i fjor. Nå har holdningene vendt tilbake til det nivået som var før terroren, ifølge SSB.»

Blar vi omtrent nederst i artikkelen, ser vi at det mumles noe om mer positive holdninger til innvandrere i arbeid.

Ser vi på Utrop.no derimot, en nettavis med et betydelig lavere lesertall enn det nrk.no helt sikkert har, blir tallene fra SSB sin undersøkelse fremstilt i et noe mer positivt lys. Under overskriften «Flere setter pris på innvandreres innsats i arbeidslivet» leser vi blant annet:

«Befolkningen har blitt mer positive til innvandreres innsats i norsk arbeidsliv i løpet av 2012. Andelen som sluttet seg til påstanden ”Innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv”, økte med fem prosentpoeng fra i fjor.»

Samme statistikk, men to forskjellige vinklinger.

Er det så nøye? Tenker du kanskje.

Fra mitt ståsted, uten at jeg kan skilte med noen statistikk som underbygger magefølelsen min, så innbiller jeg meg at den positive fremstillingen vil ha en mer positiv effekt enn det den negative vinklingen vil kunne oppnå. Dersom man tenker fremover. Og jeg tror det vil gjelde begge grupper, både de såkalt innfødte og innvandrene selv. Kan mest av alt sistnevnte gruppe. En gruppe som stadig vekk må identifisere seg med bråkmakere og kriminelle døgenikt, fordi det er disse det skrives om.

Ja, jeg vil tro det er nøye.

Men jeg håper selvsagt jeg tar feil, for jeg antar vi ikke vil se en merkbar endring i positiv retning hos de større mediene med det første i hvert fall. Til det selger nok svart maling mye bedre enn den rosa.

Reklamer

2 kommentarer om “Samme statistikk med to forskjellige vinklinger

  1. Hekkans, du slår til igjen med et viktig poeng. Anbefaler Schrödingers katt om underbevissthetens makt over oss. Vi har en tendens til å være optimister, enten vi liker det eller ikke. Jeg liker det.

    Liker

    1. Ja! Underbevisstheten har dessverre en tendens til å bli undervurdert, jeg har lest litt om det. Skal sjekke ut den Schrödingers katt episoden dersom jeg finner den på nett.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s