Har du boktips?

Vinterferie
Vinterferie

I morgen går turen til gamlelandet. Kofferter er så godt som pakket, og jeg sitter her og tvinner tommeltotter. Av erfaring vet jeg at det kommer til å bli vanskelig å sove i natt, til det er reisefeberen for høy. Det er mange ting jeg gleder meg til. Kjenne på de kjente luktene, nyte de gode, gamle smakene, men først og fremst skravle hull i hodet på den stakkars familien min. På norsk.

Én av de tingene som alltid står på agendaen i gamlelandet, er bokhandling. Jeg sørger for at det er plass i kofferten til såpass mange bøker at det omtrent holder til neste Norgesbesøk. Stort sett har innkjøpene vært nokså vilkårlige. Jeg må innrømme at jeg ikke følger så godt med på hva som rører seg i norsk litteratur, ettersom jeg i hovedsak leser enten franske eller engelske forfattere. Denne gangen har jeg tenkt å gå mer målrettet til verks. Jeg trenger en skikkelig vitamininnsprøyting av godt, norsk språk, for når jeg kommer hjem fra vinterferie skal romanskrivingen fortsette og jeg trenger inspirasjon.

Så derfor, dersom du kan tipse meg om bøker (helst skrevet norske forfattere, men gode oversettelser kan også gå til nød) med godt, norsk språk, ville jeg satt veldig stor pris på det.

Tusen takk!

20 kommentarer om “Har du boktips?

 1. Liker du krim? Har du lest Jørgen Brekke? Han har skrevet to bøker hvor handlingen foregår hovedsaklig i Trondheim. De heter «nådens omkrets» og «drømmeløs» Hvis du ikke har lest dem, bør du gjøre det nå 🙂

  Liker

  1. Jeg er ganske altetende når det kommer til bøker egentlig, så alle tips mottas med stor takk! Det ringer en bjelle på Margaret Skjelbreid, men jeg har ikke lest noe av henne – tusen takk for tips! 😀

   Liker

 2. Har du lest «På vegne av venner» av Kristopher Schau? Hvis ikke, må du sporenstreks gjøre det. Den er helt nydelig.

  Nylig leste jeg også «Skyggeferden» av Sara Azmeh Rasmussen. Riktignok leste jeg den i et forrykende tempo (det var pensumlitteratur og jeg hadde dårlig tid), men den gjorde inntrykk, og jeg likte den veldig godt. Og for deg som er innvandrer i utlandet kan det kanskje være en ekstrabonus å lese om hennes møte med nordmenn og norsk kultur.

  Liker

 3. Jørgen Brekkes bøker kom ut i flere land omtrent samtidig som i Norge. Slett ikke verst å få sin debutbok oversatt til flere språk så raskt 🙂 Er helt sikker på at du vil like dem – Kjøp like gjerne begge med en gang 🙂

  Liker

 4. Jeg er egentlig på klassikerkjøret for tida, men her er noen av de jeg har likt best de siste årene:

  Min favorittbok er ‘Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» av Jan Wiese.
  «Song for Eirabu» av Kristine Tofte. Og jeg liker ikke fantasy engang…
  «Trampolineland» noveller av Vidar Kvalshaug.
  «Agnes i senga» av Heidi Linde, litt morsom, men er ikke helt ferdig selv ennå.
  «En rekke avbrutte forsøk» av Selma Lønning Aarø.
  «Tonje Glimmerdal» jeg likte den bedre enn barna.
  «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll.
  «Vekten av snøkrystaller» av Torvald Steen.
  «Hoggerne» av Roy Jacobsen.

  Liker

 5. Først noen supre norske bøker: Helga Flatland sine to bøker (Reis hvis du må.. og Alle vil hjem..) (oppvekst/tap), Ingvild H. Rishøis novellesamlinger, Kristine Toftes Eirabu-bøker (fantasy), Frode Grytten (nynorsk), Tomas Espedal (språket i fokus) og Siri M. Kvammes bøker (sorg).

  Så, hvis du vil lese vanvittig gode bøker som jeg også syns er godt oversatt, så må du sjekke ut alle Sofi Oksanen-bøkene. Helt geniale.

  Og – du kan godt kjøpe tredjeromanen til samboeren min selvsagt; Fuglehotellet (familierelasjoner/generasjoner/sorg). Måtte bare;)

  Liker

  1. Tusen takk for kjempefine boktips! Jeg har ikke lest noen av dem, og har foreløpig luktet litt på Eiarbu – selv om jeg ikke er noen fantasayfan. Tredjeromanen til samboeren din står allerede på lista mi, så ingen skam å anbefale den hehe 😉

   Liker

 6. Rishøi anbefaler jeg også. Ellers synes jeg du skal få med deg Kjøkenbenkrealisme av Olaug Nilssen, den tror jeg du vil like – og kunne skrive en god bloggpost om!

  Tøyengata av samfunnsgeograf Tone Huse anbefales også sterkt for å forstå byhistorie i Oslo, med utgangspunkt i Oslo øst.

  Liker

 7. Hm.. bøker … ser de fleste bøkene allerede er anbefalt. En litt morsom en er «kammerjomfruen» av Cecilie Enger. Om du liker tilbakeskuende litteratur 🙂
  God og behagelig reise 🙂

  Liker

  1. Tusen takk for det! 😀

   Og tusen takk for gode boktips av forfattere jeg aldri har hørt om! De er herved notert. Jeg har allerede vært en tur hos bohandleren og hamstret og bestilt bøker – skal se hva de har inne når jeg henter bestillingen i morgen.

   Liker

  2. De hadde dessverre ikke noen av bøkene på den bokhandelen jeg var i, og ettersom det var bare et par dager til jeg skulle reise hjem rakk de ikke å bestille. Men jeg beholder dem på lista mi til neste gang 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s