En suksesshistorie om integrering: Heldigvis var det én som trodde på henne

Foto: Solveig Husøy / NRK
Foto: Solveig Husøy / NRK

Vet du hvem Hoodo Ali Aden er? Dersom du kun leser Aftenposten, Dagbladet eller VG på nett, er sannsynligheten lik null for at du vet hvem hun er. I hvert fall jamfør mitt søk i alt innhold på deres respektive nettsider. (Korrigerer meg gjerne dersom jeg tar feil.)

Men dersom du fikk med deg forrige sending av «Dalen vår» på NRK på tirsdag eller har vært innom nrk.no fordypning i løpet av de siste par dagene, kan det godt tenkes at du allerede har fått med deg historien til den somaliske kvinnen som for femten år siden fikk livet sitt snudd i en riktig positiv retning. Og det takket være naboen hennes. Den etnisk norske naboen sin, vel og merke.

Hoodo forteller følgende om hvordan livet hennes så ut den gangen:

«Den gangen visste jeg ikke om prevensjon. Jeg visste ikke at jeg kunne sende barna i barnehagen. Jeg vurderte ikke en gang om jeg hadde lyst til å jobbe, for jeg trodde det var uaktuelt. Jeg kunne jo ingenting, forteller hun.»

Med tre barn og ett til på vei, i tillegg til en ektemann som jobbet døgnet rundt, satt hun stort sett hjemme alene. Ensom og lei seg, ble kontrasten til storfamilien i Somalia stor. Planen hennes, som var å få tolv barn, var hun godt i gang med.

«Da tok venninnen i naboleiligheten grep. «Du må komme deg ut av leiligheten, du trenger en jobb», mente hun. Men Hoodo kunne ikke lese og skrive. Hun kunne minimalt med norsk, og hadde ikke mer enn grunnskole. Heldigvis var det én som trodde på henne.»

Dette var altså femten år siden. I dag driver Hoodo sin egen butikk på Grønland. Hvordan dette har seg, kan lese mer om her.

Integrering fungerer best dersom det går begge veier, og da tenker jeg ikke form av iverksettelse av tiltak fra offentlig instans på den ene eller andre måten. Integrering trenger ikke være veldig komplisert. Det er som med alt annet i livet, hvor man gjerne kan komme ganske langt med et vennlig blikk, et nikk, et smil, et enkelt initiativ, en utstrakt hånd. Eller en ærlig kommentar à là denne naboen:

«Hvor mange barn har du egentlig tenkt å få? Tenker du ikke? Du er alene i Norge, og du har ingen til å hjelpe deg!»

Naboen er en hverdagshelt som jeg er sikker på at det finnes flere av over det ganske land, det er bare så synd at de så sjelden kommer i avisene.

21 kommentarer om “En suksesshistorie om integrering: Heldigvis var det én som trodde på henne

 1. Fantastisk samarbeid! Naboer er viktig uansett. Viktig å bry seg om dem som er mye alene, uansett årsak – ung, gammel, norsk, utenlandsk. Og det skal ikke mye til for å få et annet menneske til å smile, få en boost i hverdagen, troen på seg selv tilbake eller en tanke som starter en lang prosess – og vips så har du gjort en god gjerning på en halvtime. Og fått deg en ny venn, som kanskje vil være der for deg når du trenger det.
  Ingen klarer seg alene her i verden. De som tror noe annet, kjenner ikke seg selv godt nok. Vi er flokkdyr, vi trenger selskap.
  Takk for at du gjorde meg oppmerksom på artikkelen. Hadde ikke tid til å lese den da jeg så den.
  Ha en kjempefin dag!

  Liker

  1. Ja, faktisk, det skal kanskje ikke mer til enn en halvtime. Å nei, ingenting skjer i et vakum, og det gjelder for integrering som for alt annet. Når staten pøser på med penger til integreringstiltak som for eksempel språkkurs, er det vel og bra, men til syvende og sist må en jo ha noen å snakke med etter språkkurset, ikke sant? Jeg synes denne historien er nydelig, og håper dette eksempelet kan inspirere andre til å gjøre det lille ekstra. Det trenger jo ikke være bare til innvandrere, men nå er det jo det jeg er opptatt av i denne bloggen da 🙂

   Tusen takk for din kommentar, og ha en fin dag du med! 😀

   Liker

 2. Det gjorde virkelig godt å lese dette her Hege. Jeg får ikke fulgt linkene nå grunnet dårlig nettdekning. Men jeg skal komme tilbake å gjøre det når signalene er bedre. Det er prisverdig at noen bryr seg. Også skal det så lite til. Ønsker deg en god dag. 😉

  Liker

  1. Tusen takk for kjempehyggelig kommentar! Ja, det er virkelig prisverdig at noen bryr seg. Denne naboen er et virkelig medmenneske, og det kan vi alle være, faktisk. For som du sier, det skal så lite til.

   Ønsker deg en god dag tilbake! 😀

   Liker

 3. Hm..så fint det var å lese dette. En fortelling om ærlighet og glede..
  Tusen takk for at du fortalte den. Nå skal jeg titte på lenken om butikken..gleder meg!

  Liker

 4. Det er slike mennesker mediene bør skrive oftere om! Vi trenger å bli kjent med flere mennesker som Hoodo og naboen hennes (: Takk for at du skrev om dem. Viktig! Dette er en historie om hverdagshelter.
  PS: Naboer er gull verdt. Man må bare slutte å se kun et gjerde eller en vegg.

  Liker

 5. Herlig.
  Medmenneskelighet og tanker om likeverd utretter mye 🙂
  Vakker fredag 🙂 Klem 🙂

  Liker

  1. Tusen takk for fin kommentar og velkommen til bloggen min! Ja, jeg er hundre prosent enig, det er skikkelig dårlig gjort av media å fokusere på de negative historiene. Men det er også dårlig gjort av folk å lese dem og i tillegg tro på dem. Jo da, historiene er sikkert sanne, men jeg velger å tro at for hver negativ historie vi får levert, så finnes det så mange fine historier. Det er defor jeg har sluttet å lese de tre store avisene, VG, Dagbladet og Aftenposten på nett. Det blir for mye fordervelse for mitt vedkommende. Og det er derfor jeg skriver denne bloggen, for det er viktig å vise frem nyansene. Jeg pleier ofte å si at dersom jeg daglig hadde måttet lese om udugelige nordmenn og hvor håpløse de er når det kommer til integrering og hvor mye kriminalitet de er ansvarlige for etc etc her nede, og i tillegg måtte tåle og bli sett på som udugelig fordi noen av mine landsmenn er det, så tror jeg at integreringen min nok ville ha blitt utsatt til i morgen, for den er nemlig komplisert nok i seg selv! 😉

   Liker

 6. Flott bloggartikkel! Dette viser jo hvor viktig naboer er, hvor viktig det er at de innfødte i ethvert land, i dette tilfellet Norge, bryr seg om og tar kontakt med mennesker som flytter til landet.

  Vi trenger ikke bare inkluderingspolitikk fra myndighetene. Like viktig er at vi som bor i landet, inkluderer nyinnflyttede i våre nettverk, yter hjelp
  og forteller om hvordan alle ting fungerer i samfunnet vårt.

  En solskinnshistorie.

  Takk for at du delte den! 🙂

  Liker

  1. Vær så god og tusen takk for den fine kommentaren din! 😀 Myndighetenes inkluderingspolitikken kan bare nå et stykke, og det er virkelig utrolig hvor lite som skal til av medmenneskelighet i mange tilfeller skal jeg tro mye av det jeg leser. Men så leser ikke jeg tabloidene da, hehe 😉

   God kveld til deg 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s