Innvandrermamma føler seg nyttig!

theafrikaanschallenge.com
theafrikaanschallenge.com

I dag har jeg gjort noe jeg aldri har gjort før, og det føles veldig godt! Det har seg nemlig slik, at jeg, takket være den kjære bloggen min, ble kontaktet av en foreleser ved Universitetet i Stavanger, som interesserte seg for bloggpostene jeg har skrevet om barna mine med hensyn til språkutvikling. Det er alltid morsomt når spesielt interesserte tar kontakt, og det er noe jeg gjerne skulle hatt mer av, for jeg deler villig av erfaringene mine til dem som måtte gidde å høre på. Og i dag var det noen som gadd.

Det skulle nemlig vise seg at vedkommende ville at jeg, via Skype, skulle snakke inn på en forelesning til førskolelærerstudenter som handlet om flerkulturelt arbeid i barnehagen. Mitt innspill skulle dreie seg om det å oppdra barna flerspråklig. I kjølvannet av nylige innspill fra et visst politisk parti hva morsmålsopplæring hos fremmedspråklige angår, trengte jeg ikke tenke meg om mange ganger før jeg takket ja til invitasjonen, selv om Jante utålmodig hoppet opp og ned på skulderen min og skrek at jeg har da ikke peiling på å snakke i forsamlinger.

Jante ble behørig ignorert med et foraktfullt fnys, og nå har jeg altså snakket og snakket og snakket. I nesten en halvtime. Om noe av det jeg brenner for aller mest: Hvor takknemlig jeg er for at jeg hele tiden møtte støtte og forståelse fra førskolepersonell for at jeg snakket norsk til barna mine. Hvor ofte jeg tvilte på at valget jeg hadde tatt, var riktig, og at hadde jeg møtt skepsis, er det ikke sikkert jeg hadde stått det ut. Jeg fikk også snakket litt om hvordan jeg opplevde det å mangle språk i f.eks. møte med barnehagen, og hvor utilstrekkelig og dum jeg følte meg i slike sammenhenger til tross for at ektemannen min fungerte som tolk og jeg fikk formidlet noe av det jeg gjerne ville si. Og jeg slo et slag for innvandrere som ikke er så privilegerte som meg, for for dem banker hjertet mitt ekstra hardt. Dette, og mye mer, lirte jeg av meg til en sal full av studenter som jeg ikke kunne se. Hvor mange, vet jeg heldigvis ikke, men jeg håper de tar med seg det jeg hadde på hjertet videre ut i møte med slike som meg, språkløse og klossete innvandrere.

Reklame

22 kommentarer om “Innvandrermamma føler seg nyttig!

  1. Takk, du! 😀 Joda, fikk akkurat mail fra foreleser om at studentene var fornøyde og at dette ville han gjerne gjenta til neste års studenter 😀 Kudos til ham, forresten, for å tenke litt utenfor boksen.

   Liker

 1. Så spennende! Og så tøff du er som turde gjennomføre det! Må innrømme at jeg synes det er interessant å lese innleggene dine for du «snur» litt på den vante situasjonen om innvandrere som vi kjenner her til lands. Du skriver godt og reflektert om dine opplevelser og valg og får leseren til å tenke på nytt! Fortsett det gode arbeidet! 🙂

  Liker

  1. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar 😀 Jeg føler meg litt tøff nå, når sant skal sies, men før jeg gikk i ilden overbeviste jeg meg selv om at dette var ting som måtte sies og det ikke var en sjanse jeg kunne la gå fra meg. Dessuten var det veldig greit å gjøre det over Skype, for da så jeg ingen 😉

   Bloggen skal bestå, jeg har virkelig savnet den. Den er en perfekt ventil i hverdagen, og det er dessuten en stor bonus dersom jeg får lesere til å tenke på nytt om dette temaet som gjerne er fullt av myter og stereotyper. Jeg savner det menneskelige og individuelle aspektet, og det er godt å få litt utløp for dette savnet her. Takk for at du leser 😀

   Liker

 2. Så bra. Det trengs å se og lytte til dem som har erfaringer, det har du.
  Godt gjort.
  Klem 🙂

  Liker

 3. Var veldig spennende å lese bloggen din. Du gav meg inspirasjon til å begynne å skrive min egen blogg. Kanskje jeg i da kommer i kontakt med noen som er i min situasjon. Jeg er født og oppvokst i Nordland, flyttet til Finnmark i -84 og kom til en helt annen verden. Samisk språk og kultur. Har også samenligna meg meg innvandrer kvinner. Hvordan blir de møtt i hverdagen, i møte med barnehage, skole. osv. Hvis dere er interesert kan dere lese mer i artikkelen : http://skuvla.info/skolehist/suongir-n.htm
  Kanskje noen av dere kjenner dere igjen? Blir i alle fall å følge bloggen din. Kjempe spennende å lese. Hadde vært spennende å lese foredraget ditt også.

  Liker

  1. Dette var sterk lesning Kirsti-Synnøve! Her lærte jeg mye jeg ikke visste fra før, og jeg håper virkelig du begynner og blogge slik at flere kan få innblikk i dine erfaringer.

   Jeg kjenner meg mye igjen i det du skriver, det å ikke få med seg det som blir sagt, føle seg utenfor, ensom, i fellesskapet. Nå mester jeg fransk sånn noenlunde flytende, men det hender seg likevel stadig vekk at jeg misforstår beskjeder eller ikke får meg humoren når noen forteller en historie.

   Jeg kunne godt tenke meg å skrive litt i bloggen om det du skriver i artikkelen og gjerne lenke til den, dersom det er i orden for deg?

   Lykke til med bloggen, den ser jeg frem til å lese 😀

   Liker

  2. Hei. Har aldri skrevet blogg før, men det virker som om det er det rette å gjøre. Du må bare skrive om artikkelen, kanskje det er noen der ute som har opplevd /opplever litt av det samme .
   vi må holde kontakt 🙂

   Liker

   1. Tusen takk for det! Ja, la oss holde kontakten 🙂 Send meg lenken til bloggen din når du har opprettet den. Jeg anbefaler WordPress, den er grei å bruke selv for sånne som meg som ikke er så veldig teknisk 😉

    Liker

 4. «Been there, done that», Eller rettere jeg så 350 av dem og et kamera som formidlet foredraget mitt til både et annet auditorium og til noen studenter et helt annet sted. Ble litt hemmet av det s… kameraet da, men det sto nå der. Okke som.
  Apropos Jante, så er det en nye bedre versjon ute nå. Du finner den her: http://karavanseraiet.no/janteloven/

  PS. Selvsagt er jeg stolt og imponert over deg, men det har jeg kanskje sagt før…

  Liker

  1. Oi! Er glad jeg slapp den utsikten, respekt sier jeg bare 😀 Jenteloven din har jeg lest før, men den tåler repetisjon – hver eneste dag!

   PS! Takk! Imponert over deg også, selvsagt 😀

   Liker

 5. Hurra for deg! Så bra du blåste i Jante og stilte opp, jeg er sikker på at det må ha vært lærerikt for de som hørte på. Forhåpentligvis fører det til at de møter innvandrerforeldre i barnehage/skole på en bedre måte enn de ellers ville gjort. 🙂

  Liker

  1. Ja! Om møter i hverdagen kan gjøres med empati for innvandrerforeldres ståsted, og med utgangspunkt i at de er individer, da tenker jeg vi har kommet et stykke på vei 😀

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s