Feeerdig!

Med eksamen. Barna altså. Niåringen og seksåringen. Sistnevnte for første gang, mens storebror allerede har fire års erfaring. Sju dager med omtrent to eksamener om dagen, hvor de skal greie ut om alt de har lært gjennom hele skoleåret. Jeg har skrevet om dette på bloggen før. Her og der. Jeg har surmult i kjent innvandrerstil, og fått mye støtte hjemmefra. Eller, støtte og støtte, fru Blom. Folk i gamlelandet er mest opptatt av å riste på hodet over det belgiske skolesystemet, «stakkars elever» etc., og fortelle om skoleavslutninger, is-spisning, turer i skogen, og ellers alt som er gøy å gjøre i juni. Bare én eneste har hittil kommentert at det blir folk av belgiere også, og det gjør overraskende godt å få dette innspillet til tross for min egne innbitte aversjon mot skolesystemet i utlandet mitt.

For uansett hvor mye jeg vrir og vender på det, syter og klager, kommer jo dette skolesystemet til å være akkurat likedan til neste vår og neste eksamensrunde. Og da hjelper det ikke å dvele ved gamlelandets uovertrufne perfeksjon. Nei, da må jeg begynne å overbevise meg selv om at det kommer til å bli folk a barna mine også, selv om de får karakterer fra første klasse på barneskolen, og selv om et par uker i juni måned går med til eksamenslesing. Dersom jeg fortsetter å lese forskningsrapport etter forskningsrapport som motbeviser akkurat det, og dersom jeg fortsetter å vende meg til gamlelandet for støtte, så blir det vanskelig å ha tillit til at avkommet mitt skal komme utav skolen med helsa i behold. I dette smertefulle faktum, ligger integreringen og gliser nådeløst. When in Rome, do as the Romans, nemlig. Selv om det stritter imot i hvert eneste mitokondrium.

Men selv om vi innvandrere skal gjøre som romerne, så går det an å finne sin egen gylne middelvei, eller aurea mediocritas som de kanskje ville sagt i Roma. I år bestemte jeg meg derfor for at den velkjente knuten i magen som pleier å komme i slutten av mai, skulle få innvilget sin velfortjente pensjon. Eksamen kommer jo, uansett hva den knuten foretar seg, så det er i grunnen bare bortkastet energi. Den nagende knuten vaporiserte overraskende fort da jeg simpelthen bestemte meg for å akseptere situasjonen. Ser ut til at viktige folk er enige i akkurat den metoden.

happiness-can-exist-only-in-acceptance-quote-1

Deretter bestemte jeg meg for å gjøre det beste utav hele eksamensperioden, som jo selvfølgelig badet i sol og skyfrihimmel, som seg hør og bør for enhver eksamensperiode med respekt for seg selv. Vi har vært i parken, skogen, på sykkeltur, og ellers nytt finværet for det det er verdt. Is-spising har selvsagt også hørt med. De har lest litt hver dag, men ikke mer enn de orket. Vi har spilt spill og lest Harry Potter høyt. Det siste skulle vise seg å være et skikkelig sjakktrekk, for mot slutten av den sju dager lange eksamensperioden, dukket denne artikkelen opp i strømmen på twitter: Eventyr er viktigere enn tester. Hvor dette sitatet beroliget meg om mulig enda mer i min tilstand av aksept:

EINSTEIN

Fredag var siste eksamensdag, og det er fortsatt litt over ei uke til skoleslutt, men ettersom lærerne retter eksamensbesvarelser og fyller ut karakterbøkene for hånd med sirlig blekkpennskrift i de neste dagene, har elevene fritimer. Barna dro overlykkelige av gårde med Monopol og kortspill til skolen i dag, og snart er den etterlengtede skoleferien her. Alt vel, med andre ord, og jeg kjenner at aksept er en hjelpsom ingrediens i integreringens suppegryte, samtidig som jeg gleder meg over at vi i hvert fall slipper russefeiring i dette flate landet. Og det er da noe.

7 kommentarer om “Feeerdig!

 1. Aksept er viktig, ikke bare som innvarderersyter 🙂
  Går så bra så.
  «Dom væks upp og følk bi’re ta rom», sa naboen til farfar. Jeg tror fyren hadde rett 🙂

  Liker

  1. Naboen til farfar høres ut som en smart fyr! Å ja, enig med deg, går så bra så – når en ikke vet om annet 😀 Dessuten, sikkert ikke bare innvandrere som kunne jobbet litt med aksepten, hehe 😉 Klem

   Liker

 2. Å jeg humrer i vei når jeg leser dette! 🙂 Og selv om vi ikke har kommet til grunnskolen enda i familien vår (guttene mine altså), så har jeg erkjent at jeg bare må akseptere at de skal gjennom et annet skolesystem enn meg. De har allerede startet før-skolen (école maternelle) og er allerede igang med å få kommentarer på de små arbeidsoppgavene de gjør på skolen. Det provoserer meg litt av og til, men det skrives vel på arket så vi foreldre skal se hvordan det ligger an. Håper læreren sier «bra!» til alle elevene mens det står på…
  Jeg ser det er en stor kontrast mellom den norske og den franske skolen, og jeg både gleder og gruer meg til å lære mer om hvordan det fungerer her.

  Liker

  1. Føler med deg! Det er bare å puste veldig dypt med magen og drive noe veldig intenst med meditasjon for å være skikkelig zen hele tida 😀 Heldigvis hører jeg at ikke alt er bare fryd og gammen i gamlelandet heller, så jeg trøster meg med det. Heldigvis finnes det mange fine lærere her nede, til tross for systemet. Mange skjønner at det er viktig med ros også, så en må bare krysse fingrene for at barna får akkurat dem. Og hvis ikke, så er det jo ekstra viktig med masse støtte og kjærlighet hjemmefra! Mitt mål er ikke at barna mine skal være best i klassen på barneskolen, så de karakterene jeg følger mest med på er i grunnen oppførsel. Så lenge de ikke har press hjemmefra til å få kjempegode karakterer, men at det legges vekt på at de faktisk læres det som læres skal, så tror jeg mye er gjort. Lykke til videre! 😉

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s