Setter du pris på ditt bibliotek?

IMG_2133

Spør Bibliotekforeningen på twitter i dag. Gjør du? Det håper jeg du gjør. Jeg vokste opp med Trondheim Folkebibliotek, og jeg innser i dag at jeg var rimelig bortskjemt. Da jeg var tenåring ble bygget totalrenovert, og transformert fra et helt vanlig bibliotek til en oase for ei som elsket å lese, gå på café og gjøre lekser alle andre steder enn på rommet mitt. De som vet hva jeg snakker om, får helt sikkert vann i munnen bare ved tanken på de enorme skillingsbollene i caféen – og som er der ennå, tjuefem år senere, kunne jeg konstatere da jeg var på sommerens Trondheimstur. Godt er det at enkelte ting ikke forandrer seg.

I dag er det nasjonal biblioteksdag, og det er med en viss nostalgi jeg leser Bibliotekforeningens melding på twitter. Er det noe jeg virkelig savner her i utlendigheten, så er det biblioteket i hjembyen. I byen jeg bor nå, er tilbudet langt fra det samme. Det er godt mulig at byen min ikke er representativ for resten av Belgia, det vet jeg ikke, ettersom det er store forskjeller når det gjelder både det ene og andre mellom Flandern, Wallonia og Brussel. Uansett, det biblioteket barna og jeg går på, må vi betale for å låne bøker. Det er ikke allverdens, sånn egentlig, 15 cent (rundt 1 krone) for barna og 30 (litt over 2 kroner) cent for voksne. I tillegg må vi betale årsavgift samt avgift til forfatterne, alt i alt betaler jeg omtrent 10 euro i begynnelsen av året for barna og meg. Det er faktisk litt penger til slutt, og har man dårlig økonomi blir kanskje ikke boklån prioritert?

Dessuten kan ikke tilbudet sammenlignes med det jeg var vant til hjemmefra. CD-er og filmer har de ikke, og dersom den boka du ønsker å lese er lånt bort til noen andre, må du bare komme tilbake en annen dag i håp om at den er levert inn. Ventelister eksisterer ikke, og du får i hvert fall ikke noe brev i posten om at boka er kommet inn.

Jeg vet ikke om bibliotekskulturen i Norge er unik, men jeg har ikke sett tilsvarende hverken i Storbritannia da jeg bodde der, eller her i Belgia. Som sagt, det kan være tilbudet varierer veldig i begge de landene, men det er erfaringen min på de stedene jeg bodde. Derfor er dagens oppfordring til folket i gamlelandet: Sett pris på bibliotekene, og bruk dem ofte.

God lesning!

PS En velfortjent kjærlighetserklæring til Trondheim Folkebibliotek, kan du lese her.

2 kommentarer om “Setter du pris på ditt bibliotek?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s