Fremmedfølelse

«Kultursjokk er ofte grunnlaget for fremmedfølelse,» sa psykolog Judith van der Weele da hun i 2006 ble intervjuet av Gudrun Vinsrygg i Sinnets Helse. «En definisjon på kultursjokk lyder slik: Det er ikke det fremmede i den andre kulturen som er problemet, men at det er ingen som bekrefter deg for den du er. Det motsatte av fremmedfølelse er altså anerkjennelse og tilhørighet.»

Jeg har tidligere reklamert for dette intervjuet her inne i bloggposten «Man må øve seg på å høre til,» men da det gikk opp for meg hvor fort tiden flyr, for det er faktisk hele fem år siden allerede, så tenkte jeg at det er på tide med en reprise. Spesielt i disse flyktningkrisetider hvor integreringsdebatten har nådd nye høyder.

Da Judith van der Weele blir spurt om hva fremmedfølelse kan føre til, sier hun blant annet:

«Når du føler deg hjemme, kan du slappe av og være deg selv. Er du fremmedgjort, føler du deg usikker, anspent, selvopptatt, gjerne paranoid og overfortolker alt som skjer som om det handler om deg selv: (”De som står og snakker og ler der borte, snakker sikkert om meg!”), du blir innadvendt og har vanskelig for å gi av deg selv, og du har lett for å nedvurdere deg selv, bli deprimert og gi opp. Mange får psykosomatiske plager som muskelstramminger, muskelsmerter og hodepine. Noen har beskrevet denne tilstanden som ”beinsliten” og sier at de føler seg inn i margen slitne.»

På spørsmål om fremmedfølelse kan forebygges, sier hun videre:

«Ja, det tror jeg.  For at jeg skal bli gjenspeilt og kjenne meg igjen i mine omgivelser, må jeg oppleve at jeg er viktig – omgivelsene må gi signaler om at jeg hører til

For meg tok det gangske lang tid å bli kvitt denne fremmedfølelsen jeg ikke visste at jeg hadde engang. Jeg ble ikke oppmerksom på dette intervjuet før jeg et par år etter at jeg begynte å skrive blogg, men det hadde nok hjulpet meg å lese om tilstanden den gangen kultursjokket mitt sto på som verst. Når jeg tenker etter, hadde jeg faktisk en hodepine som varte i ukesvis og var sikker på at jeg var rammet av en alvorlig sykdom den gangen jeg gikk til legen med hypokonderens tunge skritt. Hun fant heldigvis ikke noe, men kom heller ikke på å koble hodepinen til integreringens strammende grep.

Den gangen tenkte jeg ikke over det som Dracula åpenbart var inneforstått med:

Dracula Quote

Vi innvandrere må nok innfinne oss med at vi møtes med en viss likegyldighet i en lengre periode, og at de innfødte ikke helt klarer å se for seg at vi faktisk var helt normale og kapable mennesker i vårt tidligere liv – før integrering. At vi faktisk snakker og skriver vårt eget morsmål flytende, og at vi en gang i fortiden kanskje hadde en viktig jobb og til og med var fullstendig klar over hvordan vi skulle sette kopper inn i oppvaskmaskina. For, ja, det er helt utrolig hva man skal bli forklart før man har språk nok til å gi beskjed på en høflig måte at det også finnes oppvaskmaskiner i det landet man er født og oppvokst i.

Å bli kvitt fremmedfølelsen helt, vet jeg ikke om er mulig. For mitt vedkommende kommer og går den med ujevne mellomrom, men det kan også gå lange perioder i mellom. Flere faktorer har selvfølgelig spilt inn, som for eksempel da jeg tok mot til meg og meldte meg inn i Nordic Walking turgruppe. Bloggen har definitivt vært et fint sted å få ut fremmedfølelse frustrasjonene. Men den store forandringen begynte no å skje da jeg hadde fått språk nok til å finne venninner. Som Rebekka Borsch skrev i Morgenbladet i 2011:

“Immigrasjonssjokket og den sosiale ensomheten som følger med på lasset, kan overvinnes, men det krever tid og krefter. Overskudd. Mot. Og en ting til: Det krever, som så mye annet i livet, litt flaks. Å oppdage en person der ute i menneskehavet som man møter på samme bølgelengde, på tvers av språkproblemer, kultur og herkomst, gir følelsen av å ha gjort et lykketreff. Det som før var litt mer selvfølgelig – en krets av venner opparbeidet gjennom barndom, hobbyer, studium og naboskap – kan for immigranter bli uoppnåelig. Som innvandrer er du nødt til å lære deg å svømme i det øyeblikk du blir kastet ut i integrasjonsprosessens krappe sjø. Den første ekte norske vennen kan bli en livbøye.”

Selv om det kan ta tid, så mist aldri troen på at du kommer til å finne din egen livbøye – uansett hvor på kloden du måtte befinne deg. Frem til da, la tiden gjøre det den må og vær ekstra snill mot deg selv.

Lykke til!

Reklame

8 kommentarer om “Fremmedfølelse

  1. Som norsk innvandrer i annet europeisk land, så sklir vi jo litt inn i mengden, selv om vi «lyser utlending» på andre måter. Noen ganger tenker jeg på Stings låt «Englishman in New York» og føler at det er litt sånn å være norsk i Frankrike 🙂 Jeg er lik, men samtidig ulik. Og så er det jo en viktig ting som skiller meg fra engelskmannen i New York, jeg har ikke like lett for å gjøre meg forstått blant mine nye landsmenn 😉
    Og ja, jeg har hatt følelsen av at folk noen ganger tror jeg kommer fra en annen planet, og jeg har fått mange spørsmål om de mest banale ting, som for eks «feirer dere jul i Norge?»
    Når man ikke kan uttrykke seg tilfredsstillende på et nytt språk så tror folk ofte at du er litt dum, og man føler seg selvfølgelig både frustrert og til tider som en idiot, men de skulle bare visst, våre nye landsmenn, alle de tankene vi har i hodet hele tiden som vi ikke klarer å uttrykke uten å fornærme noen på det groveste 😉 Og da mener jeg ikke at vi tenker stygt om våre nye landsmenn, men at særlig fransktalende stiller så store krav til korrekthet at man risikerer å fornærme folk bare fordi man ikke husker å bøye verbet riktig….

    Liker

      1. Nope ;D Det har jeg aldri hatt 😉 Men jeg har en liten sak i lommeformat som jeg bar rundt i veska lenge, den inneholder alle bøyningsformene av 300 franske verb, og selv om den ikke er med i veska lenger er den en kjærkommen «venn» som brukes når det trengs 🙂

        Liker

      2. Tror aldri jeg har hørt om Becherelle… Kunnskapsforlagets store, tunge ordbok og min lille «verb i nøden» bok har vært greit nok 😉 Jeg er spesielt takknemlig for at noen tok seg bryet med å sette opp de 300 verbene så ryddig og pent, og at de forklarer generell gramatikk i innledningen 😀 Ikke at jeg har vært særlig flink til å pugge, det er nemlig en av mine svakeste sider! 😀

        Liker

      3. Ups, Bescherelle skulle det være – omtrent 12000 verbbøyninger bare😂 Jeg skulle vel heller hatt den du har, 300 verb er jo mer enn nok! Går utfra at mannen din brukte den på skolen? De bruker den i hvert fall her. En periode pugget jeg faktisk, på bussen på vei til jobb – før jeg ble mamma og ammetåka tok over tilværelsen😊

        Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s