Nød lærer fattig kommune å spinne

I den offentlige debatten er det lett å få inntrykk av at vellykket integrering av innvandrere både er komplisert og uoppnåelig. Det skal ikke så veldig mye til før man går seg vill i debattantenes forvirrende tåkeprat, og blir sittende igjen med følelsen av at integrering er såpass mystifistisk at vi umulig vil komme i mål noensinne. Heldigvis vil det også alltid finnes de som ignorerer polemikken og forstår at det ikke nødvendigvis trenger å være noe hokus pokus filiokus.

Lindesnes kommune er én av dem:

«Lindesnes kommune har betydelige velferdsutfordringer og dårlig økonomi. Det har tvunget kommunen til å gjøre noen grep for å få ned uførestatistikken og holde folk unna NAV. Så på sett og vis kan man si at Lindesnes har hatt kniven på strupen og har vært nødt til å få integrering av flyktninger til å fungere. Den måten de har valgt å gjøre det på, har vist seg å bli en suksess.»

Der starter integreringen av flyktningene allerede på mottaket, og forskning.no skriver videre:

«Alle nyankomne får et brev fra kommunen hvor de blir ønsket velkommen. Deretter blir det gjort en avtale om at de blir hentet på mottaket. Når flyktningene kommer til Lindesnes, trekkes ofte eventuelle andre landsmenn og -kvinner inn som kontaktpersoner. I tillegg får hver enkelt flyktning en egen norsk, frivillig kontaktperson i lokalsamfunnet.»

Og en av konsekvensene av den tette oppfølgingen fra flyktningekontoret frivillige i lokalsamfunnet er blant annet at:

«Så å si alle kvinner fra Afghanistan som bor i Lindesnes kommune, har en jobb, et kurs eller en praksisplass å gå til.»

Dette er vakker musikk i mine ører. Som jeg har nevnt mange ganger her inne: Når jeg, en privilegert innvandrer som kommer fra ett av verdens rikeste land (og ikke har flyttet spesielt langt engang), har slitt med integrering, kultursjokk og fremmedfølelse, hva må egentlig flyktninger gjennomgå? Ikke bare skal de gjennom kultursjokk, språklæring og tilpasning i ekstremt nye omgivelser, men de skal også bearbeide opplevelser vi andre vanskelig kan forestille oss – i tillegg til hatefulle ytringer basert på fordommer og stereotypier fra omgivelsene. Min egen integreringsprosess ville lidd kraftig under tilsvarende forhold.

Nei, vellykket integrering er ikke noe hokus pokus, og BRAVO til Lindesnes kommune for å ha skjønt akkurat det!

En kommentar om “Nød lærer fattig kommune å spinne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s